Панакота с шоколад и кафе
Шоколадът и кафето в тази рецепта превръщат класическия италиански нежен сметанов крем в десерт с дълбок аромат и респектиращ характер. Рецептата е на Ева тонева от блога evatoneva.com.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 мл сметана 30%
- 150 г черен шоколад 70% какао
- 2 с. л. разтворимо кафе
- 8 г желатин
- 100 г захар
- за гарниране:
- какао на прах
- шоколадови къдрици или други декорации
-
4 ягоди или други сезонни плодове по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в студена вода според указанията на опаковката.
- 2.
Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна баня.
- 3.
Сметаната, кафето и захарта се загряват до кипене. В тях се разтваря набъбналия желатин.
- 4.
Добавят се към разтопения шоколад при непрекъснато бъркане.
- 5.
Сместа се разпределя в 4 чаши и се охлажда най-малко 3 часа. Десертът се поръсва с какао, украсява се с ягоди, шоколадови къдри или други декорации и се поднася.