Панакота с малини
![Снимка за Панакота с малини](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/panakota_s_malini.jpg)
Panna cotta на италиански означава "варена сметана" и това добре описва същността на ефирния десерт. Нашият летен вариант е с малини, но в многобройните рецепти се използват най-различни плодове и ядки.
СъставНеобходими продукти за 4
- 50 мл студена вода
- 1 с. л. желатин
- 500 мл животинска сметана 35%
- 4 с. л. захар
- 1 с. л. ванилена захар
- 200 г малини, пресни или замразени
- за горния пласт:
- ½ с. л. желатин
- 4 с. л. вода
- 200 мл сок от малини или други горски плодове
- 200 г малини
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се разбърква и накисва във водата за 4-5 мин. В тенджера се смесват сметаната и двата вида захар. Слагат се на огъня и се разбъркват, докато сместа заври и захарта се разтопи. Отстранява се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато желатинът се разтопи. Охлажда се.
- 2.
Малините се заливат с половината от сместа, разбъркват се добре до оцветяване в розово. Розовият крем се сипва на дъното на чаши или купички. Охлажда се, докато се втвърди. Върху розовия пласт се разпределя останалата бяла смес. Охлажда се.
- 3.
Желатинът за горния слой се накисва в студената вода. Сокът от малини се загрява, ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. захар. Отстранява се от огъня. Слага се накиснатият желатин и се разбърква, докато се разтвори. Охлажда се и се разбърква с малините. Сипва се внимателно върху белия слой.