Начало За нас Реклама Контакти

Панакота с кисело мляко, мед и ягоди

Снимка за Панакота с кисело мляко, мед и ягоди
45
Време за приготвяне: 45 мин. + 6 часа желиране
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическият италиански десерт от сметана и желатин лесно се превъплъщава в най-различни и все вкусни форми. С тази рецепта панакотата придобива сладостта на меда и аромата на ягодите.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1½  с. л. желатин (1½ пакетчета)
  2. 500 мл сметана
  3. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  4. 5 с. л. течен мед
  5. 500 г кисело мляко
  6. 1 ч. л. ванилена захар
  7. за ягодите:
  8. 500 г ягоди
  9. 3 с. л. течен мед
  10. 3 с. л. шампанско или десертно вино
  11. 1 щипка настъргана кора от портокал

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода за 5 мин.

  2. 2.

    Сметаната се слага да заври с портокаловата кора. Отстранява се от огъня и се добавят медът, ванилената захар и желатинът. Разбърква се, докато се стопят. Охлажда се леко и се добавя киселото мляко.

  3. 3.

    Ягодите се нарязват на резенчета и се смесват с виното, течния мед и кората от портокал. Оставят се така да се мариноват в хладилника.

  4. 4.

    Голяма форма за кекс или малки формички или купички се намазват с олио. На дъното се слагат 3-4 с. л. от ягодите, отгоре се залива с млечната смес и се оставя в хладилника да се желира най-малко 6 часа.

  5. 5.

    Панакотата се изважда, като по краищата се минава с тънък нож, леко се подпъхва острието от едната страна навътре, за да влезе въздух, и се обръща върху чиния. Сервира се с останалите мариновани ягоди.
     


Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари