Панакота с кисело мляко, мед и ягоди
Класическият италиански десерт от сметана и желатин лесно се превъплъщава в най-различни и все вкусни форми. С тази рецепта панакотата придобива сладостта на меда и аромата на ягодите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ с. л. желатин (1½ пакетчета)
- 500 мл сметана
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 5 с. л. течен мед
- 500 г кисело мляко
- 1 ч. л. ванилена захар
- за ягодите:
- 500 г ягоди
- 3 с. л. течен мед
- 3 с. л. шампанско или десертно вино
- 1 щипка настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода за 5 мин.
- 2.
Сметаната се слага да заври с портокаловата кора. Отстранява се от огъня и се добавят медът, ванилената захар и желатинът. Разбърква се, докато се стопят. Охлажда се леко и се добавя киселото мляко.
- 3.
Ягодите се нарязват на резенчета и се смесват с виното, течния мед и кората от портокал. Оставят се така да се мариноват в хладилника.
- 4.
Голяма форма за кекс или малки формички или купички се намазват с олио. На дъното се слагат 3-4 с. л. от ягодите, отгоре се залива с млечната смес и се оставя в хладилника да се желира най-малко 6 часа.
- 5.
Панакотата се изважда, като по краищата се минава с тънък нож, леко се подпъхва острието от едната страна навътре, за да влезе въздух, и се обръща върху чиния. Сервира се с останалите мариновани ягоди.