Панакота с кафе и настойка от звезден анасон
Тази авторска панакота на Габриеле Савини, шеф-готвач на софийския хотел „Хилтън”, е вдъхновена от традицията в неговата родна област Марке – там обичат да пият кафето си, съчетано с някоя от местните анасонови напитки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г крем фреш 38%
- 100 мл пълномаслено мляко
- 20 г желатин
- 100 г захар
- ванилия
- 7 г смляно кафе
-
1 звезден анасон
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в студена вода.
- 2.
Смесват се крем фрешът, млякото, захарта и се слагат да се варят. Добавят се кафето, звездният анасон и добре отцеденият желатин.
- 3.
Панакотата се сипва в стъклени чаши или купички и се оставя 4 часа в хладилника.
- 4.
Гарнира се с бадемови бисквити или сладък бадемов чипс (tuile) според вкуса, важното е да се съчетае с нещо хрупкаво.
Към този нежен десерт местните познавачи от Марке биха предложили чашка качествена местна грапа.