Начало За нас Реклама Контакти

Пана кота с лайка, консоме от ягоди и шортбред

Снимка за Пана кота с лайка, консоме от ягоди и шортбред
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 4 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази пана кота на Джун Йошида от Щастливото прасе се прави със смес от мляко и сметана вместо само със сметана, както е традиционно, за да стане по-лека. Затова и бисквитите за десерта са със зехтин, а не с обичайното масло.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за пана кота:
  • 250 мл мляко
  • 250 мл сметана
  • 1 с. л. сушена лайка
  • 50 г мед
  • 40 г захар
  • 2 листа желатин, накиснати в студена вода
  • за консомето:
  • 500 г ягоди
  • 75 г захар
  • 1 дафинов лист
  • 3-4 стръка мащерка
  • за шортбред (традиционни английски бисквити):
  • 140 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 с. л. мак
  • 55 г пудра захар
  •  кората от 1 лимон
  • 80 мл зехтин 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Млякото, сметаната, захарта, лайката и медът се смесват и се загряват на котлон, като се махат, преди да кипнат. Покриват се с прозрачно фолио и се оставят около 30 мин., за да се смесят вкусовете.

  • 2.

    Добавя се накиснатият желатин, разбърква се и се прецежда.

  • 3.

    Разпределя се в малки алуминиеви форми за еднократна употреба и се поставят в хладилник, докато кремът се стегне.

  • 4.

    Междувременно за консомето всички продукти се смесват в басан - метална купа със заоблени стени, опакова се добре с прозрачно фолио и се готви на водна баня около 1,5 часа на умерен огън. От време на време се проверява дали водата в долния съд не се е изпарила.

  • 5.

    Прецежда се през цедка и марля, като сместа не трябва да се притиска. Течността се изсипва в подходящ съд и се охлажда.

  • 6.

    За шортбреда фурната се загрява на 145° С. Смесват се в купа брашното, щипката сол, макът, захарта и лимоновата кора. Добавя се на тънка струйка зехтинът, като се бърка непрекъснато.

  • 7.

    Тестото се изсипва в квадратна или правоъгълна форма и се изравнява, така че да се получи квадрат със страна 23 см. Пече се 40 - 45 мин., докато краищата станат златисти, а вътрешността готова. Оставя се да изстине и се нарязва внимателно на правоъгълничета.

  • 8.

    При сервиране пана котата се вади внимателно от формата с помощта на нож и се сервира заедно с консомето и парче шордбред.
     

За този десерт Драго Иванов, миксологът на "Щастливото прасе" е сътворил дижестивния коктейл “Френч кий” от коняк, ликьор шоколад, Бранка мента и фреш от цвекло с украса от мащерка, изсушени лайм и горски плодове.

Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари