Пана кота с лайка, консоме от ягоди и шортбред
Тази пана кота на Джун Йошида от Щастливото прасе се прави със смес от мляко и сметана вместо само със сметана, както е традиционно, за да стане по-лека. Затова и бисквитите за десерта са със зехтин, а не с обичайното масло.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пана кота:
- 250 мл мляко
- 250 мл сметана
- 1 с. л. сушена лайка
- 50 г мед
- 40 г захар
- 2 листа желатин, накиснати в студена вода
- за консомето:
- 500 г ягоди
- 75 г захар
- 1 дафинов лист
- 3-4 стръка мащерка
- за шортбред (традиционни английски бисквити):
- 140 г брашно
- 1 щипка сол
- 1 с. л. мак
- 55 г пудра захар
- кората от 1 лимон
- 80 мл зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото, сметаната, захарта, лайката и медът се смесват и се загряват на котлон, като се махат, преди да кипнат. Покриват се с прозрачно фолио и се оставят около 30 мин., за да се смесят вкусовете.
- 2.
Добавя се накиснатият желатин, разбърква се и се прецежда.
- 3.
Разпределя се в малки алуминиеви форми за еднократна употреба и се поставят в хладилник, докато кремът се стегне.
- 4.
Междувременно за консомето всички продукти се смесват в басан - метална купа със заоблени стени, опакова се добре с прозрачно фолио и се готви на водна баня около 1,5 часа на умерен огън. От време на време се проверява дали водата в долния съд не се е изпарила.
- 5.
Прецежда се през цедка и марля, като сместа не трябва да се притиска. Течността се изсипва в подходящ съд и се охлажда.
- 6.
За шортбреда фурната се загрява на 145° С. Смесват се в купа брашното, щипката сол, макът, захарта и лимоновата кора. Добавя се на тънка струйка зехтинът, като се бърка непрекъснато.
- 7.
Тестото се изсипва в квадратна или правоъгълна форма и се изравнява, така че да се получи квадрат със страна 23 см. Пече се 40 - 45 мин., докато краищата станат златисти, а вътрешността готова. Оставя се да изстине и се нарязва внимателно на правоъгълничета.
- 8.
При сервиране пана котата се вади внимателно от формата с помощта на нож и се сервира заедно с консомето и парче шордбред.
За този десерт Драго Иванов, миксологът на "Щастливото прасе" е сътворил дижестивния коктейл “Френч кий” от коняк, ликьор шоколад, Бранка мента и фреш от цвекло с украса от мащерка, изсушени лайм и горски плодове.