Палачинки със скариди
Лесните за приготвяне палачинки и свежата им плънка, представени тук от Ан Фам от inansroom.com и inanskitchen.com, идват от района на град Хюе - старата столица на държавата в централната част на Виетнам.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г скариди
- 100 г пресни печурки
- 160 г кълнове от мунг боб или соя
- ½ връзка пресен лук
- ½ връзка пресен кориандър
- ½ връзка пресен джоджен
- 4 оризови кори
- олио
- за тестото:
- 160 г царевично брашно
- 300 мл студена вода
- 2 големи яйца
- 1 щипка сол
- 2 ч. л. захар
- за соса:
- 120 мл соев сос
- 1 скилидка чесън
- ½ ч. л. захар
- 1 щипка черен пипер
- 1 малка люта чушка
- ½ лайм
Начин на приготвяне
- 1.
Скаридите се измиват и се задушават с малко вода. Може да се използват и бланширани скариди. Обелват се и се срязват надлъжно на две, като внимателно се маха тъмната жилка по гърба им.
- 2.
Гъбите се нарязват на филийки, пресният лук се нарязва на ситно, а от пресните подправки се взимат само листата.
- 3.
Сместа за палачинките се приготвя, като се разтваря брашното във водата, добавят се разбитите яйца, солта и захарта.
- 4.
Тиган се загрява на среден огън и се намазва с олио. Една четвърт от тестото се разлива равномерно и се захлупва да се задуши. Поръсва се с една четвърт от печурките и отново се захлупва за 1 мин. Добавят се кълновете, скаридите и пресните подправки.
- 5.
Когато палачинката хване коричка отстрани, се изважда и се слага внимателно върху сухата оризова кора. Оризовата кора помага за по-лесното навиване на палачинката, без да се омазняват пръстите. Изчакват се 2 мин., докато кората омекне от топлината на палачинката, и се навива на руло. Повтаря се същото с останалите 3 палачинки.
- 6.
Соевият сос се смесва с прясно изстискания сок от лайм, ситно нарязаните чесън и люта чушка и останалите подправки.
- 7.
Палачинката се поднася с индивидуална купичка сос и чинийка със зелени подправки и кълнове. Консумира се с пръсти.