Палачинки с пресен лук и скариди
Контрастът между пухкавите нежни палачинки и свежия, леко налютващ пресен лук дава вкусен тласък и на двете храни в нова посока, а когато са намесени сладките скариди и плътният медно-горчичен сос, работата става да си оближеш пръстите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. брашно с набухвател или обикновено с 1 ч. л. бакпулвер
- 2 яйца
- 350 мл пшенична бира
- 200 г сварени скариди, нарязани
- 4 стръка пресен лук, едро нарязан
- 1 малка тиквичка, нарязана на много тънки ивички
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 4 с. л. олио
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 1 с. л. мека горчица
- 1 ч. л. мед
- 6 с. л. лек зехтин или олио от гроздови семки
- 1 с. л. сусамов тахан
-
1 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва със солта и пипера и се слагат яйцата и бирата. Сместа се разбърква кратко и се добавят скаридите, лукът, тиквичката и копърът.
- 2.
В нагорещен тиган се сипва по лъжица от олиото и се слага по един черпак от сместа. На умерен огън се изпичат от двете страни дебели палачинки.
- 3.
За соса всички продукти се разбъркват до хомогенна смес. Топлите палачинки се поднасят със соса, нарязани на парчета.