Палачинки Гундел
Тези палачинки с шоколадов сос и пълнеж от ядки са един от световноизвестните унгарски десерти наред с шомлой галушка и добош торта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за палачинките:
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 250 мл прясно мляко
- 250 мл газирана вода
- ½ ч. л. сол
- 2-3 с. л. олио
- 2 с. л. масло за намазване на палачинките
- за ореховия пълнеж:
- 1½ ч. ч. смлени орехи
- 200 мл сметана
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 ч. ч. стафиди
- 50 мл ром
- за шоколадовата заливка:
- 150 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 50 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
- 50 г какао
- 3 с. л. захар
- 2 с. л. масло
-
50 мл ром
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква с яйцето, млякото, солта и газираната вода. Ако са останали бучки, може да се прецеди. В намаслен загрят тиган се сипват на тънък слой палачинки, които се изпичат от двете страни до златисто. Още горещи се намазват с масло.
- 2.
За пълнежа орехите се разбъркват със сметаната, захарта, ромът, стафидите, ванилената захар и лимоновата кора. Палачинките се намазват и се сгъват на четири.
- 3.
За заливката млякото се разбърква с жълтъците и захарта. Слага се на котлона на слаб огън при непрекъснато разбъркване. Добавят се шоколадът и какаото, разбъркано с 1 с. л. захар. Накрая се добавят маслото и ромът.
- 4.
Палачинките се гарнират със соса и останалия пълнеж.