Пакетчета с кайма и гъбен сос
Когато времето изисква богата храна, която те оставя сит и доволен, каймата и гъбите самоотвержено се притичват на помощ. А ако ги поднесете в ефектен, повит вид, дълго ще се радвате на кулинарни поздравления.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г кайма
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 с. л. олио
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. шарен пипер
- сол на вкус
- 500 г бутертесто
- 1 разбито яйце
- за соса:
- 1 с. л. масло
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 200 г гъби, нарязани на ситно
- 1 с. л. брашно
- 500 мл врящ бульон или вода
- ½ ч. л. сушен джоджен
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещеното олио се слага празът и се разбърква 1-2 мин., докато омекне. Добавя се каймата и се бърка и раздробява, за да не стане на бучки. Прибавят се кимионът, пиперът и се посолява.
- 2.
Бутертестото се разстила и се разточва на лист с дебелина 3 мм. Нарязва се на квадратчета със страна 10 см. В центъра на всяко се слага по лъжица от месната плънка, краищата се намазват с разбитото яйце и се залепват на пакетче. Подреждат се в тавичка на разстояние 2 см едно от друго.
- 3.
Пекат се в загрята до 200˚ С фурна за 20 мин.
- 4.
През това време в загрятото масло за соса се слага празът, разбърква се 1-2 мин. и се добавят гъбите. Бъркат се, докато се изпари течността и останат на мазнина. Слага се брашното, разбърква се, и се залива с врящия бульон. Разбърква се 3-4 мин., докато започне да се сгъстява.
- 5.
Запечените пакетчета се заливат с гъбения сос и се пекат още 10 - 15 мин.