Пад Тай
Пад Тай е класическо тайландско ястие, което все още трудно може да се опита в автентичния му вариант у нас, заради липсата на традиционните продукти за приготвянето му. Предлагаме ви една адаптирана версия, която, въпреки че твърде леко се доближава до оригинала, е много вкусна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г оризови спагети
- 2 с. л. сок от лайм
- 1 с. л. червена къри паста, по желание
- 1 с. л. паста от тамаринд, по желание
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. рибен сос
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 200 г пилешко филе, нарязано на малки кубчета
- 200 г белени скариди
- 1 ч. ч. соеви кълнове
- 100 г тофу, нарязано на малки кубчета
- 2 яйца, леко разбити
- за гарниране:
- 4 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- нарязан пресен кориандър
- 1 лайм, нарязан на резени
- 2 с. л. белени фъстъци
Начин на приготвяне
- 1.
Оризовите спагети се приготвят според указанията на опаковката. Изцеждат се.
- 2.
Смесват се сокът от лайм, къри пастата, пастата от тамаринд, захарта и рибният сос. Разбъркват се добре.
- 3.
В загрятото олио се слагат лукът, чесънът и нарязаната люта чушка. След 1 мин. се слага пилето, разбърква се 3-4 мин. Прибавят се тофуто и скаридите. След 1 мин. се слагат спагетите. Всичко се разбърква и се избутва в едната половина на тигана. В освободената част се изсипват яйцата. Изчаква се да се повтвърдят и се разбъркват с останалите продукти.
- 4.
Прибавя се сосът, разбърква се леко и ястието се сервира, гарнирано с пресния лук, кориандъра, фъстъците и резени лайм.