Начало За нас Реклама Контакти

Овчарски пай

Снимка за Овчарски пай
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Овчарският пай е традиционно ястие, което се появява през XIX век в северна Англия и Шотландия, като резултат от комбинацията на вече популярните картофи и неизползваното за печено овче и агнешко месо.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г кайма
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 морков, настърган на едро
  • 100 г зелени чушки, нарязани на ромбчета
  • 100 г червени чушки, нарязани на ромбчета
  • 300 г печурки, почистени и нарязани на филийки
  • 1 ч. л. чубрица
  • 300 г  домати, обелени и нарязани на ситни кубчета
  • 800 г готово картофено пюре
  • 100 г кашкавал, настърган на едро ренде
  •   черен пипер
  • 50 мл олио
  • 30 г масло
  • 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •   сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Олиото се загрява в тиган, прибавят се нарязаният лук, морковът и чушките. Всички зеленчуци се пържат, докато се изпари водата.

  2. 2.

    Прибавят се каймата, накъсана на дребни парчета, чубрицата, черен пипер и сол на вкус. Всичко се разбърква непрекъснато, за да не стане на големи топки.

  3. 3.

    Когато каймата се позапържи, се прибавят гъбите и доматите. Оставя се на огъня да се сгъсти.

  4. 4.

    В съд за печене, намазан с масло, се изсипва ⅓ от картофеното пюре, сместа от кайма и зеленчуци се разстила отгоре и се покрива с останалото пюре. Поръсва се с кашкавал и се запича в загрята фурна на 180° С, докато почервенее. Гарнира се с магданоза.


Галерия
Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари