Овчарски пай
Овчарският пай е традиционно ястие, което се появява през XIX век в северна Англия и Шотландия, като резултат от комбинацията на вече популярните картофи и неизползваното за печено овче и агнешко месо.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г кайма
- 1 връзка зелен лук
- 1 морков, настърган на едро
- 100 г зелени чушки, нарязани на ромбчета
- 100 г червени чушки, нарязани на ромбчета
- 300 г печурки, почистени и нарязани на филийки
- 1 ч. л. чубрица
- 300 г домати, обелени и нарязани на ситни кубчета
- 800 г готово картофено пюре
- 100 г кашкавал, настърган на едро ренде
- черен пипер
- 50 мл олио
- 30 г масло
- 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява в тиган, прибавят се нарязаният лук, морковът и чушките. Всички зеленчуци се пържат, докато се изпари водата.
- 2.
Прибавят се каймата, накъсана на дребни парчета, чубрицата, черен пипер и сол на вкус. Всичко се разбърква непрекъснато, за да не стане на големи топки.
- 3.
Когато каймата се позапържи, се прибавят гъбите и доматите. Оставя се на огъня да се сгъсти.
- 4.
В съд за печене, намазан с масло, се изсипва ⅓ от картофеното пюре, сместа от кайма и зеленчуци се разстила отгоре и се покрива с останалото пюре. Поръсва се с кашкавал и се запича в загрята фурна на 180° С, докато почервенее. Гарнира се с магданоза.