Начало За нас Реклама Контакти

Оссо буко

Снимка за Оссо буко
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Типично италианско национално ястие от топящо се в устата задушено месо от телешки джолан и богат доматен сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 телешки джолан, нарязан на 4 парчета по 250 г
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 2 месести домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 3 ч. л. брашно
  • 4 с. л. зехтин или олио
  • 125 мл сухо бяло вино
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се измива и подсушава. Овалва се в брашното и се изпържва от двете страни в загрятата мазнина. Изважда се и се поръсва със сол и пипер. В останалата мазнина се запържват лукът и морковите. Когато придобият златист цвят, към тях се прибавя месото и доматите.

  2. 2.

    Виното се смесва с доматеното пюре и се прибавя към месото. Всичко заедно се задушава 50 мин. на тих огън.

  3. 3.

    Когато месото е готово, се прибавят магданозът, лимоновата кора и чесънът. След 10 мин. се отстранява от огъня. Ястието се сервира с ориз и задушен грах с пармезан.


Подходящи типове вина
Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари