Оссо буко
Типично италианско национално ястие от топящо се в устата задушено месо от телешки джолан и богат доматен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 телешки джолан, нарязан на 4 парчета по 250 г
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 месести домата, обелени и нарязани на кубчета
- 3 ч. л. брашно
- 4 с. л. зехтин или олио
- 125 мл сухо бяло вино
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се измива и подсушава. Овалва се в брашното и се изпържва от двете страни в загрятата мазнина. Изважда се и се поръсва със сол и пипер. В останалата мазнина се запържват лукът и морковите. Когато придобият златист цвят, към тях се прибавя месото и доматите.
- 2.
Виното се смесва с доматеното пюре и се прибавя към месото. Всичко заедно се задушава 50 мин. на тих огън.
- 3.
Когато месото е готово, се прибавят магданозът, лимоновата кора и чесънът. След 10 мин. се отстранява от огъня. Ястието се сервира с ориз и задушен грах с пармезан.