Оризово-грахови кюфтета с телешко
Ето иранската разновидност на познатите ни кюфтенца в доматен сос. Съставките за ароматното ястие са пъстри като персийски килим, а вкусът ни е донякъде близък, но и по ориенталски екзотичен.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- 500 г телешка кайма
- 1 ч. ч. бланширан ориз
- 1 ч. ч. жълт грах, счукана бакла или сварен нахут
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- 1 с. л. естрагон, ситно нарязан или 1 ч. л. сушен
- 1 връзка левурда или зелен лук, ситно нрязан
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 връзка копър, ситно нарязан
- 1 ч. л. куркума
- ⅓ ч. л. сода бикарбонат
- 3 яйца
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. сушени червени боровинки
- 4 с. л. нарязани орехи
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 с. л. лимонов сок
-
сол, пипер, лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява в 4 ч. ч. подсолена вода за 10 мин. и се отцежда.
- 2.
Жълтият грах се сварява в 4 ч. ч. вода и се отцежда.
- 3.
Каймата се обърква с нарязаните зелени подправки, куркумата, сол, пипер, сварените и охладени ориз, жълт грах, содата и яйцата.
- 4.
В дълбок тиган се загрява зехтинът и се слага лукът. Разбърква се, докато се задуши. Половината се изважда и се размесва с боровинките и орехите.
- 5.
При останалия в тигана лук се добавя доматеното пюре, разбърква се и се наливат 500 мл гореща вода. Слага се лимоновият сок и се посолява на вкус.
- 6.
От каймата се оформят 6 големи кюфтета, които се напълват със сместа от лук, боровинки и орехи. Напълнените кюфтета се пускат в слабо врящата вода. Водата трябва леко да ги покрива. Затварят се с капак и се оставят да къкрят 45 мин.
- 7.
Останалият от варенето сос може де се редуцира, след като се извадят кюфтетата, или да се сгъсти с малко брашно, разтворено в студена вода, и да се поднесе с кюфтетата.