Оризова салата с билки
![Снимка за Оризова салата с билки](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/48-Orizova salata s bilki_660x430-1.jpg)
Пресните зелени подправки са в състояние да направят и от най-семплия продукт като сварения ориз например едно свежо и впечатляващо ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз басмати или жасминов
- ½ ч. ч. див или черен ориз
- 4 цвята от невен, по желание
- 1 ч. ч. рукола или зелена салата, накъсана
- 2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 1 стрък пресен чесън, нарязан на ситно
- за дресинга:
- 90 мл зехтин
-
3 с. л. естрагонов винен оцет
-
½ ч. л. сол от Алпите
- 2 с. л. орехи
- 1 ч. л. пресни листа от розмарин
- 1 ч. л. пресни листа от мащерка
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. листа от босилек, ситно нарязани
-
½ ч. л. лимонова кора, фино настъргана
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива в цедка под течаща вода, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага да заври с плътно затворен капак. Щом се появат балончета по повърхността, се намалява огънят да къкри едва-едва и се оставя 10 мин. на котлона. Изключва се котлонът и оризът се оставя да постои още 10 мин., без да се отваря. Разрохква се с вилица.
- 2.
Дивият или черният ориз се сипва в 1 л вряща вода и се вари 30 - 40 мин., докато омекне. Прецежда се. Ако се използа готова смес от дългозърнест и див ориз, се сварява според указанията на опаковката.
- 3.
Двата вида ориз се разбъркват с накъсаните венчелистчета на невена, руколата, лукът и чесънът.
- 4.
Всички продукти за дресинга без зехтина и оцета се стриват в хаванче, добавя се по малко зехтинът и накрая се слага оцетът. Всички продукти може да се пасират заедно. Залива се салатата и се поднася.