Оризова корона със зеленчуков тартар
В Азия оризът е на голяма почит. Още преди 11 500 години китайците започват да го отглеждат и му придават митични сили. Слагали са ориз в устата на мъртъвците, за да запазят вечния живот на душите им. За поданиците на небесното царство малките бели или жълтеникави зрънца и днес са символ на власт, безсмъртие и щастие, както и на плодородие и изобилие. Сложете си тази корона и ще властвате без съпротива над цялото си домочадие. Освен това ще имате и едно много атрактивно и вкусно ястие за гости през пости.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 ч. ч. ориз басмати или друг вид дългозърнест ориз
- 3 ч. ч. вода
- 1 с. л. каперси
- 3 с. л. нарязани маслини
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1 жълта или зелена чушка, нарязана на кубчета
- 1 ч. л. пресен или сушен риган и мащерка
- сол на вкус
- пипер на вкус
- за зеленчуковия тартар:
- 600 г домати
- 1 червена чушка, нарязана на малки кубчета
- 50 г соеви кълнове
- 50 г царевица - консервирана или замразена
- 3 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. пресен лук, нарязан на ситно
- 2 капки сос табаско
- 4 листа зелена салата
- за соса:
- 1 к. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. зехтин
- 4 обезкостени маслини
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се приготвя, като в зехтина се задушава лукът, докато омекне, прибавят се каперсите, маслините и чушките, слага се измитият и подсушен ориз и подправките, разбърква се 1 мин. и се добавя водата. Оризът къкри 13-15 мин., докато омекне. В намазана със зехтин тавичка за кекс с форма на пръстен се изсипва оризовата смес, добре се изравнява и притиска и се обръща в кръгло плато, върху листа зелена салата.
- 2.
Доматите за тартара се обелват, изваждат им се семките и се нарязват на малки кубчета, смесват се с царевицата, соевите кълнове, чушката, сол, пипер, лимоновата кора, 4 с.л. зехтин и сосът табаско. Всичко се оставя за 30 мин. в хладилника да се охлади. Тартарът се слага в центъра на оризовата корона.
- 3.
Приготвя се сос от зехтина, сол, лимонов сок, маслините и лимоновата кора, който се поръсва върху тартара.
Идея:
За по-пикантен вкус в соса вместо маслини могат да се пасират 3-4 филенца от аншоа.