Оризов пудинг с топъл плодов сос
Когато стане дума за десерт с ориз, се сещаме на първо място за мляко с ориз. Но дори и най-големият любител на сютляша някой ден ще каже "Стига!". За такива хора сме подготвили този съвършено лек и нежен сладкиш, освежен от богат плодов сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. дългозърнест жасминов ориз
- 1 ½ ч. ч. вода
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. ч. захар
- 4 белтъка
- 2 с. л. захар за белтъците
- за соса:
- ½ ч. ч. малини
- ½ ч. ч. боровинки
- ½ ч. ч. ягоди
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се накисва във водата за 12 часа или през нощта.
- 2.
Накиснатият ориз се пасира заедно с водата. Прибавят се бакпулверът и захарта.
- 3.
Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта и се разбъркват с оризовата смес. Всичко се изсипва в намазани с масло топлоустойчиви купички. Сладкишчетата се варят около 15 мин. на пара върху скара в тенджера с капак.
- 4.
През това време се приготвя сосът. В тиган се слагат водата, захарта и плодовете. Бъркат се на умерен огън, докато заврат.
- 5.
Пудингът се сервира залят с топлия сос.