Оризов лимонов сладолед с ягоди
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 200 г ориз с обли зърна
- 150 мл вода
- 500 мл прясно мляко
- 1 шушулка ванилия
- 120 г захар
- 1 с. л. лимонова кора, фино настъргана
- 1 с. л. портокалова кора, фино настъргана
- 80 мл лимонов сок
- 50 мл портокалов сок
- 5 жълтъка
- 250 мл сметана за разбиване
- 250 г ягоди, малини или други пресни или замразени плодове
- формички за сладолед от
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива с водата и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри, като се разбърква от време на време, Щом се абсорбира водата, прясното мляко се добавя на 10 пъти при непрекъснато разбъркване. Всяка следваща порция се добавя след пълно абсорбиране на предишната. Накрая оризът трябва да е омекнал.
- 2.
Слагат се да заврат захарта, лимоновата и портокаловата кора, семенцата на ванилията и двата вида сок. Оставят се на умерен огън да поврат 6-7 мин., докато сиропът стане гъст, но не е започнал да се карамелизира.
- 3.
През това време жълтъците се разбиват 2-3 мин. на пяна. При непрекъснато разбиване с миксера се добавя на тънка струя врящият сироп. Продължава да се разбива 4-5 мин., докато сместа се сгъсти, изсветлее и се охлади.
- 4.
Разбива се сметаната и се добавя внимателно към лимоновата смес. Слага се и свареният охладен ориз.
- 5.
Към половината от сместа се прибавят нарязаните пресни или полуразмразени плодове.
- 6.
Сместа се сипва във формичките за сладолед, поставят се дръжките и се замразяват поне 6 часа.
- 7.
Изваждат се, като формичките се обливат с гореща вода и се дърпат дръжките.