Ориз за суши
Правилата са един от начините за оцеляване на индивида в многолюдните източни общества. Каноните са навсякъде – в религията, в архитектурата и, разбира се, в готварството. Утвърдените от векове традиции на японската кулинария съвсем естествено са придобили мистичния статут на ненарушими ритуали. И въпреки склонността на хората към себеизява, оригиналността никак не е препоръчителна, ако тя ще доведе до непредсказуем резултат. Затова снабдете се с ветрило, тренирайте ръцете си за продължителни охлаждащи движения и смело се впуснете в покоряването на суши върховете.
СъставНеобходими продукти за 0
- 400 г ориз за суши или ориз с къси зърна
- 550 мл вода
- 5 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него, стане прозрачна.
- 2.
Оставя се да се отцежда 30 мин.
- 3.
След това се изсипва в тенджера с водата и се слага да заври.
- 4.
Покрива се с капак и се оставя да къкри. Когато по повърхността му се появят малки тунелчета и водата изври, котлонът се изключва и оризът се оставя покрит още 10 мин. През това време се приготвя заливката, с която ще се овкуси.
- 5.
Смесват се оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с едната ръка се разбърква с помощта на шпакла, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде, а с другата ръка се вее с ветрило над ориза.
- 6.
След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.
Продуктите са за 4 рула.