Ориз със спанак, мента и сирене
Класическата тема на ориза със спанак в тази стегната и бърза рецепата е пречупена през свежото влияние на ментовия и лимоновия аромат, така че крайният резултат да може смело да изненадва и да доставя ново удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. ориз
- 50 мл бяло вино
- 1½ ч. ч. горещ зеленчуков бульон
- 200 г пресен или замразен спанак
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 с. л. прясна мента или джоджен, нарязана на ситно
- 100 г синьо сирене или овче сирене
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се няколко секунди, докато станат ароматни. Прибавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното, при непрекъснато бъркане.
- 2.
Добавят се бульонът, спанакът, лимоновият сок и кора, сол и пипер на вкус. Щом ястието заври, съдът се затваря с капак. Оставя се на много слаб огън за 15 мин., без да се отваря.
- 3.
Готовият ориз се разбърква с ментата и натрошеното сирене и се поднася.