Ориз с лапад, яйца и сирене
Типична за пролетната кулинарна стилистика на страната ни, тази рецепта се отличава с щедри вкусове, голяма хранителна стойност и апетитна консистенция. Насладете й се, докато все още лападът не е надхвърлил детски ръст, а ако не сварите просто го заменете със не по-малко вкусния спанак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с.л. краве масло
- 1 с.л. олио
- 1 връзка пресен лук
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 ч.ч. ориз
- 4 ч.ч. зеленчуков бульон
- 500 г лапад, нарязан на ситно
- 3 с.л. пресен джоджен, нарязан
- 200 г овче сирене
- 4 яйца
- цедено кисело мляко за гарниране
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В маслото и олиото се запържват леко лукът и чесънът, прибавя се измитият ориз и всичко се разбърква 1-2 мин. Слагат се лападът и джодженът и отново се разбърква. Налива се бульонът.
- 2.
Ястието се оставя да покъкри, докато оризът поеме цялата течност. Сипват се натрошеното сирене и леко разбърканите яйца. Бърка се, докато се пресекат яйцата, и се подправя на вкус. Поднася се с цеденото кисело мляко.