Ориз с кашу и стафиди
Оризът може да е самостоятелно ястие или да се съчетае с къри или друг вид задушени зеленчуци, но така или иначе присъства почти при всяко хранене в кухнята на аюрведа. В тази рецепта Юрий Ковачев, овладял древните знания на това учение, го съчетава и с високо уважаваното вариво мунг дал.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. ориз басмати
- 4 с. л. мунг дал*
- 30 г кашу
- 30 г стафиди
- 30 г гхи
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се накисва за 15 - 20 мин. така, че да е покрит с 2 см вода. Сготвя се в същата вода заедно с мунг дала, като, след като кипне, се посолява на вкус, разбърква се, огънят се намалява и се вари с капак на слаб огън 10 мин. След като се дръпне от огъня, се оставя похлупен няколко минути, .
- 2.
Кашуто и стафидите се запържват леко в гхи и се разбъркват в готовия ориз.
*мунг дал – бобово растение с дребни зелени, жълти или черни зърна с жълта вътрешност, високо ценено вариво в аюрведичната кухня