Ориз с грах по италиански
Италианската скоростна класика risi e bisi е лесно за приготвяне, ароматно ястие, което заслужава да влезе в обичайното меню на всеки дом. Разбира се, готвачът има право да импровизира с продуктите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 200 г ориз арборио или карнароли
-
500 мл пилешки бульон
- 1 ч. ч. зелен грах
- 100 г настърган пармезан
-
2 с. л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява със зехтина и се добавя празът. Разбърква се на умерен огън 7-8 мин., прибавя се оризът и отново се разбърква.
- 2.
Сипва се горещият бульон и се оставя да поври на тих огън 4 мин.
- 3.
Слагат се грахът и още 250 мл гореща вода. Ястието се оставя да покъкри още 15 - 20 мин. или докато оризът стане крехък, без да се разварява. Ако има нужда, се добавя още малко гореща вода. Трябва да има малко сос около ориза.
- 4.
Разбърква се с пармезана и магданоза и се сервира веднага в купички.