Ориз с фиде и ядки
![Снимка за Ориз с фиде и ядки](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/57-Oriz s fide i jadki_660x430.jpg)
Ирак е държава с велика, включително и кулинарна, култура, което е очевидно от тази лесна за приготвяне и вдъхновяващо вкусна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 60 г масло
- 100 г фиде
- ½ ч. ч. тъмни стафиди
- 1 ч. ч. ориз басмати
-
1 ч. ч. ядки – кашу, белени бадеми, кедрови ядки
Начин на приготвяне
- 1.
От маслото се отделя 1 с. л. Останалото се сгорещява и в него се пуска фидето, като се стрива с ръце, за да се начупи на по-малки парченца. Разбърква се, докато се зачерви. Добавят се стафидите и отново се разбърква.
- 2.
Слага се измитият ориз, разбърква се и се залива с 375 мл вода. Посолява се на вкус и се слага шарен или черен пипер, по желание. Може да се добавят 2-3 зърна кардамон и пръчка канела за по-екзотични аромат. Съдът се покрива с капак и се оставя да къкри 10 мин. Оризът се маха от огъня и се оставя покрит, без да се отваря, още 10 мин.
- 3.
Отделеното масло се стопява и в него се слагат ядките да се запържат до златисто. Оризът се разрохква с вилица и се разбърква с ядките. Ястието може да се поднася топло или студено.