Ориз с червена леща на фурна
Комбинацията от леща и ориз е много популярна в азиатската кухня и има защо. Поотделно и двата продукта имат своите безспорни достойнства, но от съчетаването им се получава нов, по-богат и плътен вкус, в който още повече изпъкват качествата им.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ ч. ч. дългозърнест ориз
- ½ ч. ч. червена леща
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 с. л. краве масло
- ½ ч. ч. настърган пушен кашкавал
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява и в него се запържва лукът до златисто за 3-4 мин. Добавят се измитите леща и ориз, разбъркват се 1-2 мин. и се наливат 3 ч. ч. гореща вода или бульон. Подправя се на вкус със сол и пипер. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за около 20 мин.
- 2.
Когато поеме цялата течност, се поръсва с настъргания кашкавал и се запича, докато се разтопи кашкавалът.
Вариации · За по-екзотичен вкус добавете към ориза и лещата 1 ч. л. кимион на зърна или 1 с. л. къри.