Орехови кифлички
Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват домочадието, или пък, за да посрещнат приятелки на кафе и чай, с които на воля да обсъждат познати хора, събития, синове и дъщери, зетьове и снахи? Всъщност времената на събиранията с бърборене и клюки никога няма да отминат, както не минава и модата на вкусните кифлички.
СъставНеобходими продукти за 16 броя
- 500 г брашно
- 25 г прясна мая
- 200 мл хладко мляко
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- 2 яйца
- 2 с. л. заквасена сметана
- кората на 1 лимон, фино настъргана
- 80 г меко масло
- 100 - 200 г брашно за доизмесване
- за пълнежа:
- 200 г смлени орехи
- ½ ч. ч. кафява захар
- 1 ч. л. ванилова захар
- 1 ч. л. канела
- за намазване:
- 1 жълтък
- 1 с. л. прясно мляко
- 4 с. л. захар
-
3 с. л. маково семе, сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в млякото и се разбърква с 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин., за да шупне.
- 2.
Яйцата се разбиват леко със захарта. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, шупналата мая, сметаната, кората от лимона и мекото масло. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отаналото брашно. Меси се, докато престане да лепне по плота и стане гладко и еластично. Слага се в намазана с масло купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 мин. или докато удвои обема си.
- 3.
Смлените орехи се разбъркват със захарта, ванилената захар и канелата.
- 4.
Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 части. Оформят се гладки топки, които се оставят да починат 5 мин. Разточват се на кръгове с диаметър 25 см. Всеки кръг се нарязва на 8 парчета. Върху всяко парче се поръсва плънката, като се оставя от всички краища по 1 см борд. Завиват се на плътни рула, леко се извиват и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга. Оставят се втасат за 20 мин.
- 5.
Намазват се с жълтъка, разбит предварително с млякото. Захарта и макът или сусамът се сипват в купа и се разтриват с мокра ръка, за да се навлажнят. Поръсват се върху кифличките.
- 6.
Пекат 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато добре се зачервят.