Начало За нас Реклама Контакти

Орехови кифлички

Снимка за Орехови кифлички
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват домочадието, или пък, за да посрещнат приятелки на кафе и чай, с които на воля да обсъждат познати хора, събития, синове и дъщери, зетьове и снахи? Всъщност времената на събиранията с бърборене и клюки никога няма да отминат, както не минава и модата на вкусните кифлички.

СъставНеобходими продукти за 16 броя

  1. 500 г брашно
  2. 25 г прясна мая
  3. 200 мл хладко мляко
  4. ½ ч. ч. фина кристална захар
  5. 2 яйца
  6. 2 с. л. заквасена сметана
  7.  кората на 1 лимон, фино настъргана
  8. 80 г меко масло
  9. 100 - 200 г брашно за доизмесване
  10. за пълнежа:
  11. 200 г смлени орехи
  12. ½ ч. ч. кафява захар
  13. 1 ч. л. ванилова захар
  14. 1 ч. л. канела
  15. за намазване:
  16. 1 жълтък
  17. 1 с. л. прясно мляко
  18. 4 с. л. захар
  19. 3 с. л. маково семе, сусам
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в млякото и се разбърква с 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин., за да шупне.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват леко със захарта. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, шупналата мая, сметаната, кората от лимона и мекото масло. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отаналото брашно. Меси се, докато престане да лепне по плота и стане гладко и еластично. Слага се в намазана с масло купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 мин. или докато удвои обема си.

  3. 3.

    Смлените орехи се разбъркват със захарта, ванилената захар и канелата.

  4. 4.

    Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 части. Оформят се гладки топки, които се оставят да починат 5 мин. Разточват се на кръгове с диаметър 25 см. Всеки кръг се нарязва на 8 парчета. Върху всяко парче се поръсва плънката, като се оставя от всички краища по 1 см борд. Завиват се на плътни рула, леко се извиват и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга. Оставят се втасат за 20 мин.

  5. 5.

    Намазват се с жълтъка, разбит предварително с млякото. Захарта и макът или сусамът се сипват в купа и се разтриват с мокра ръка, за да се навлажнят. Поръсват се върху кифличките.

  6. 6.

    Пекат 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато добре се зачервят.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари