Начало За нас Реклама Контакти

Октоподчета в пикантен доматен сос

Снимка за Октоподчета в пикантен доматен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Крехките октоподчета са чудесни в леко налютващия доматен сос, който умело разкрива всичките им кулинарни достойнства.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг малки октоподчета
  2. 1 дафинов лист
  3. 1 лимон, срязан на две
  4. 4 с. л. зехтин
  5. 3 скилидки чесън, тънко нарязани
  6. 1 зелена люта чушка, ситно нарязана, по желание
  7. 4 филенца аншоа, ситно нарзяни
  8. 1 с. л. каперси, нарязани
  9. 2 с. л. маслини каламата, нарязани
  10. 1 с. л. доматено пюре
  11. 600 г пресни домати, ситно нарязани
  12. 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
  13. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  14. 1 с. л. босилек, ситно нарязан
  15.  пресен хляб за сервиране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат 4 л вода с 1 дафинов лист и сокът и корите на лимона. Слагат се почистените октоподчета и се варят 3 мин. от момента на завиране на водата, като се разбъркват. Отцеждат се добре от водата.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат чесънът, аншоата, каперсите, маслините и чушката, разбъркват се, докато станат ароматни. Слага се доматеното пюре, разбърква се и се сипват доматите. Сосът се оставя да поври 5 - 10 мин., докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се слагат октоподчетата. Варят се 2 - 5 мин. в зависимост от големината. Опитват се и щом станат крехки, веднага се отстраняват от огъня.

  3. 3.

    Подправят се с магданоза, босилека и лимоновата кора и се поднасят с пресен хляб.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари