Октоподчета в пикантен доматен сос
Крехките октоподчета са чудесни в леко налютващия доматен сос, който умело разкрива всичките им кулинарни достойнства.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг малки октоподчета
- 1 дафинов лист
- 1 лимон, срязан на две
- 4 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, тънко нарязани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 4 филенца аншоа, ситно нарзяни
- 1 с. л. каперси, нарязани
- 2 с. л. маслини каламата, нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- 600 г пресни домати, ситно нарязани
- 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
-
пресен хляб за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат 4 л вода с 1 дафинов лист и сокът и корите на лимона. Слагат се почистените октоподчета и се варят 3 мин. от момента на завиране на водата, като се разбъркват. Отцеждат се добре от водата.
- 2.
В загретия зехтин се слагат чесънът, аншоата, каперсите, маслините и чушката, разбъркват се, докато станат ароматни. Слага се доматеното пюре, разбърква се и се сипват доматите. Сосът се оставя да поври 5 - 10 мин., докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се слагат октоподчетата. Варят се 2 - 5 мин. в зависимост от големината. Опитват се и щом станат крехки, веднага се отстраняват от огъня.
- 3.
Подправят се с магданоза, босилека и лимоновата кора и се поднасят с пресен хляб.