Октопод на скара със сос от печени чушки
Зеленчуковата сладост на червените чушки в тази рецепта допълва естествения морски вкус на октопода, който по време на печенето се сдобива и със съблазнителни опушени акценти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 кг октопод
- 1 лимон
- ½ портокал
- 2 дафинови листа
- 2 коркови тапи от бяло вино
- за маринатата:
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. каперси, ситно нарязани
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 3-4 с. л. зехтин за печенето
- 1 с. л. лимонов сок за овкусяване
- 1 сушена люта чушка, натрошена
- 2 сушени домата, ситно нарязани
- за соса:
- 2 филии бял хляб, без кората
- 4 с. л. прясно мляко
- 2 червени печени чушки
- 2 щипки пушен червен пипер, по желание
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 80 мл олио от гроздови семки
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства, отстранява се човката и по желание тъмната кожа се обелва.
- 2.
В голяма тенджера се наливат 5 л вода и се слагат лимонът и портокалът, като първо се изстискват. Добавят се дафиновите листа. Щом водата заври, се слага октоподът, като първо се топва няколко пъти във водата и се дръпва нагоре, докато се накъдрят пипалата му. Слага се във водата, затваря се с капак и се вари на много тих огън 60 мин. С клечка за зъби се бодват пипалата в най-дебелата част. Трябва да са крехки и клечката да влиза лесно в месото. Котлонът се изключва и октоподът се оставя във водата, без да се отваря, още 30 мин. Главата се отстранява и пипалата се нарязват.
- 3.
Всички продукти за маринатата се пасират заедно. Подправя се със сол на вкус. Пипалата се разбъркват със маринатата.
- 4.
За соса хлябът се накисва в прясното мляко 10 мин. и се изстисква. Пасират се заедно чушките, накиснатият хляб, пиперът, чесънът, лимоновият сок и горчицата. Докато се пасират, се прибавя постепенно олиото. Подправят се със сол и пипер на вкус. Ако сосът се получи много гъст, се добавят 2-3 с. л. гореща вода.
- 5.
Грил-тиган се загрява на висока температура и в него се подреждат пипалата. Пекат се кратко от всички страни, докато се зачервят. Изваждат се, поръсват се с лимонов сок и се оставят да постоят 3-4 мин. Поднасят се със соса и свежа салата.