Охараскас
Сладкарският карамелен латино хит dulce de leche често придружава фините бисквити hojarascas, които в тази рецепта са допълнени и с плътен белтъчен крем.
СъставНеобходими продукти за 10 броя
- 1 консерва кондензирано мляко
- 80 г масло
- 300 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 4 жълтъка
- 80 г бяло вино
- за крема:
- 200 г захар
- 50 мл вода
-
2 белтъка
Начин на приготвяне
- 1.
Кондензираното мляко се слага неотворено в съд, покрито с вода, и се вари на тих огън за 3,5 часа или в тенджерата под налягане 1,5 часа. Охлажда се.
- 2.
Маслото се стрива на трохи с брашното и солта. Добавят се леко разбитите жълтъци и виното. Ако има нужда, се добавят още 1-2 с. л. вода, за да се получи средно меко тесто. Оставя се за 1 час в хладилника.
- 3.
Тестото се разточва върху хартия за печене на пласт с дебелина 1 мм. Изрязват се правоъгълни или кръгли форми. Слагат се в тавичка и се надупчват с вилица. Пекат се в загрята фурна на 180° С за около 10 мин. или докато леко порозовеят.
- 4.
Захарта за крема се слага да ври с водата 3-4 мин. или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, стане на меко топче. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя захарният сироп. Кремът се разбива, докато достигне стайна температура.
- 5.
Изпечените бисквити се слепват по 2 или 3 с карамелизираното кондензирано мляко и отгоре се шприцоват с белтъчния крем. Леко се карамелизират с горелка или единичните шприцовани бисквити с белтъчен крем се слагат да се зачервят във фурна, загрята само на горен реотан на 200° С. Накрая запечената бисквита с белтъчен крем се слага най-отгоре на сладкиша.