Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от земна ябълка

Снимка за Огретен от земна ябълка
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Непретенциозният зимен кореноплод се държи в кухнята като картоф и затова от него може да се приготви типичен огретен, но със специфичния вкус на слънчоглед, който е от същия ботанически род Helianthus.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г земна ябълка
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 дафинов лист
  • 100 г бекон, нарязан на малки пръчици, по желание
  • 100 мл сметана
  • ½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 50 г настъргано пармиджано, грана падано или пушен кашкавал
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Земните ябълки се обелват, нарязват се на филийки и се слагат в загретия зехтин заедно с дафиновия лист и бекона. Разбъркват се на силен огън, докато леко се зачервят. Посолява се, поръсва се с черен пипер и се сипва в съд за печене. Отстранява се дафиновият лист и се залива със сметаната.

  • 2.

    Хлебните трохи се смесват с настърганото сирене и листата от мащерка. С тях се поръсва гулията и се запича във фурна, загрята на 200° С, около 20 мин. или докато се зачерви.

Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари