Огретен от земна ябълка
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Непретенциозният зимен кореноплод се държи в кухнята като картоф и затова от него може да се приготви типичен огретен, но със специфичния вкус на слънчоглед, който е от същия ботанически род Helianthus.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г земна ябълка
- 2 с. л. зехтин
- 1 дафинов лист
- 100 г бекон, нарязан на малки пръчици, по желание
- 100 мл сметана
- ½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 50 г настъргано пармиджано, грана падано или пушен кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Земните ябълки се обелват, нарязват се на филийки и се слагат в загретия зехтин заедно с дафиновия лист и бекона. Разбъркват се на силен огън, докато леко се зачервят. Посолява се, поръсва се с черен пипер и се сипва в съд за печене. Отстранява се дафиновият лист и се залива със сметаната.
- 2.
Хлебните трохи се смесват с настърганото сирене и листата от мащерка. С тях се поръсва гулията и се запича във фурна, загрята на 200° С, около 20 мин. или докато се зачерви.
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари