Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от ряпа

Снимка за Огретен от ряпа
100
Време за приготвяне: 100 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Обикновено свързваме хрупкавите репи с пикантни зимни салати, но те апетитно пренасят своите кулинарни свойства в готвени сезонни ястия, като много добре се съчетават с различни видове ядки.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг дайкон, бели или червени репи
  2. 2 скилидки чесън, пресовани
  3. 300 г овчи кашкавал , едро настърган
  4. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  5. 2 с. л. масло
  6. 200 мл сметана
  7. 100 г орехи, едро нарязани
  8.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ряпата се нарязва на много тънки кръгчета. Ако се използва бяла или червена ряпа, се слага в гевгир и се залива с вряща вода. Подсушава се. Дългата бяла ряпа дайкон няма нужда да се попарва предварително. Разбърква се с чесъна и се посолява на вкус. Разделя се на 3 части. Кашкавалът се разбърква с магданоза.

  2. 2.

    Дъното на тавичка се намазва с маслото. Върху него се разпределя едната част от ряпата и се поръсва с една трета от кашкавала. Залива се с една трета от сметаната. Така се правят по 3 слоя от всички продукти. В последната част от настъргания кашкавал се прибавят орехите и се поръсва върху огретена.

  3. 3.

    Запича се във фурна, загрята на 170˚ С, 60 мин. или докато се зачерви добре и ряпата омекне.
     

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари