Огретен от ряпа
Обикновено свързваме хрупкавите репи с пикантни зимни салати, но те апетитно пренасят своите кулинарни свойства в готвени сезонни ястия, като много добре се съчетават с различни видове ядки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
Начин на приготвяне
- 1.
Ряпата се нарязва на много тънки кръгчета. Ако се използва бяла или червена ряпа, се слага в гевгир и се залива с вряща вода. Подсушава се. Дългата бяла ряпа дайкон няма нужда да се попарва предварително. Разбърква се с чесъна и се посолява на вкус. Разделя се на 3 части. Кашкавалът се разбърква с магданоза.
- 2.
Дъното на тавичка се намазва с маслото. Върху него се разпределя едната част от ряпата и се поръсва с една трета от кашкавала. Залива се с една трета от сметаната. Така се правят по 3 слоя от всички продукти. В последната част от настъргания кашкавал се прибавят орехите и се поръсва върху огретена.
- 3.
Запича се във фурна, загрята на 170˚ С, 60 мин. или докато се зачерви добре и ряпата омекне.