Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от патладжани

Снимка за Огретен от патладжани
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Патладжаните имат специфичен и леко нагарчащ вкус, който лесно успява да изтъкне достойнствата на другата основна съставка в тази рецепта - телешкото месо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг патладжани
  2. 300 г телешка кайма
  3. 5 с. л. зехтин
  4. 2 скилидки чесън
  5. 1 глава лук, ситно нарязанa
  6. 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
  7. 1 с. л. доматено пюре
  8. 100 г настърган кашкавал
  9. сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се нарязват на тънки резени. В купа с 3 л студена вода се слагат 3 с.л. морска сол и парчетата патладжан се оставят в солената вода за 30 мин. Измиват се и се подсушават.

  2. 2.

    Патладжаните се намазват със зехтин, слагат се в тава върху хартия за печене и се пекат в загрята на 220° С фурна за 15 мин. или докато се зачервят.

  3. 3.

    В останалия зехтин се слагат лукът и чесънът и се сотират 3-4 мин. Добавя се каймата. Разбърква се, за да не стане на буци. Добавят се доматите, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оставя се на слаб огън, докато течността почти се изпари.

  4. 4.

    В съд за печене се подреждат на пластове патладжаните и каймата. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и се запича 20 мин. на 190° С, или докато се зачерви добре.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари