Огретен от патладжани
Патладжаните имат специфичен и леко нагарчащ вкус, който лесно успява да изтъкне достойнствата на другата основна съставка в тази рецепта - телешкото месо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг патладжани
- 300 г телешка кайма
- 5 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук, ситно нарязанa
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. доматено пюре
- 100 г настърган кашкавал
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на тънки резени. В купа с 3 л студена вода се слагат 3 с.л. морска сол и парчетата патладжан се оставят в солената вода за 30 мин. Измиват се и се подсушават.
- 2.
Патладжаните се намазват със зехтин, слагат се в тава върху хартия за печене и се пекат в загрята на 220° С фурна за 15 мин. или докато се зачервят.
- 3.
В останалия зехтин се слагат лукът и чесънът и се сотират 3-4 мин. Добавя се каймата. Разбърква се, за да не стане на буци. Добавят се доматите, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оставя се на слаб огън, докато течността почти се изпари.
- 4.
В съд за печене се подреждат на пластове патладжаните и каймата. Отгоре се поръсва с настъргания кашкавал и се запича 20 мин. на 190° С, или докато се зачерви добре.