Огретен от картофи и синьо сирене
В тази рецепта се използват червени картофи, защото те са с по-малко съдържание на нишесте и запазват формата си и по-твърдата си структура при печене и варене.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг червени картофи
- 1 скилидка чесън
- 2 клончета мащерка
- ½ ч. л. риган
- 1 ч. л. листа от розмарин
- 1 с. л. масло
- 400 мл прясно мляко
- 100 г настъргано синьо сирене
- 100 г нарязано топено сирене
- 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 2 с. л. нарязан магдано
-
1 филия отлежал бял хляб
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват и се слагат да се варят за 15 - 20 мин. във вряща вода и се отцеждат. Обелват се и се нарязват на кръгчета.
- 2.
Скилидката чесън се срязва на две и с нея се обтриват дъното и стените на топлоустойчива форма за печене. Намазва се с масло и в нея се подреждат резенчетата картофи. Поръсват се с черен пипер и се посоляват.
- 3.
Млякото се слага да заври заедно с розмарина, мащерката и ригана. Оставят се да поврат 2-3 мин., изваждат се клончетата и се добавят топеното и синьото сирене. Разбъркват се, докато се стопят. Картофите се заливат със сместа.
- 4.
Средата на хляба се натрошава и се разбърква с пармезана и магданоза. Поръсват се картофите и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 200° С, за 30 мин. или докато добре се зачерви.