Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от картофи и синьо сирене

Снимка за Огретен от картофи и синьо сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В тази рецепта се използват червени картофи, защото те са с по-малко съдържание на нишесте и запазват формата си и по-твърдата си структура при печене и варене.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг червени картофи
  2. 1 скилидка чесън
  3. 2 клончета мащерка
  4. ½ ч. л. риган
  5. 1 ч. л. листа от розмарин
  6. 1 с. л. масло
  7. 400 мл прясно мляко
  8. 100 г настъргано синьо сирене
  9. 100 г нарязано топено сирене
  10. 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
  11. 2 с. л. нарязан магдано
  12. 1 филия отлежал бял хляб
     
  13.  черен пипер на вкус
  14.  сол на вкус
  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се измиват и се слагат да се варят за 15 - 20 мин. във вряща вода и се отцеждат. Обелват се и се нарязват на кръгчета.

  2. 2.

    Скилидката чесън се срязва на две и с нея се обтриват дъното и стените на топлоустойчива форма за печене. Намазва се с масло и в нея се подреждат резенчетата картофи. Поръсват се с черен пипер и се посоляват.

  3. 3.

    Млякото се слага да заври заедно с розмарина, мащерката и ригана. Оставят се да поврат 2-3 мин., изваждат се клончетата и се добавят топеното и синьото сирене. Разбъркват се, докато се стопят. Картофите се заливат със сместа.

  4. 4.

    Средата на хляба се натрошава и се разбърква с пармезана и магданоза. Поръсват се картофите и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 200° С, за 30 мин. или докато добре се зачерви.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари