Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от картофи и моркови

Снимка за Огретен от картофи и моркови
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Хрупкавата коричка на този огретен дава чудесен сензитивен контраст с фино изпечените в сметана моркови и картофи. 

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 500 г картофи
  2. 500 г моркови
  3. 200 мл прясно мляко
  4. 200 мл сметана
  5. 1 с. л. масло
  6. 2 щипки индийско орехче
  7. 1 стрък мащерка
  8.  сол и пипер на вкус
  9. за коричката:
  10. 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  11. 100 г орехи, едро счукани
  12. 100 г настърган пармезан или кашкавал тип балкан
  13. 1 стрък мащерка
  14. 1 с. л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите и морковите се нарязват на много тънки кръгчета. Подреждат се на слоеве в тава, намазана с маслото. Между слоевете се поръсват индийското орехче и листата на мащерката.

  2. 2.

    Смесват се сметаната и млякото, загряват се, без да кипват, и се овкусяват със сол и пипер. С получената смес се заливат картофите и морковите. Огретенът се завива с алуминиево фолио и се пече 1 час в предварително загрята фурна на 190˚ С.

  3. 3.

    Смесват се трохите, орехите, пармезанът, мащерката и магданозът. Поръсват се върху огретена и той се запича още 20 - 30 мин., или докато се зачерви.


Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари