Огретен от картофи и моркови
Хрупкавата коричка на този огретен дава чудесен сензитивен контраст с фино изпечените в сметана моркови и картофи.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 500 г картофи
- 500 г моркови
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл сметана
- 1 с. л. масло
- 2 щипки индийско орехче
- 1 стрък мащерка
- сол и пипер на вкус
- за коричката:
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 100 г орехи, едро счукани
- 100 г настърган пармезан или кашкавал тип балкан
- 1 стрък мащерка
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите и морковите се нарязват на много тънки кръгчета. Подреждат се на слоеве в тава, намазана с маслото. Между слоевете се поръсват индийското орехче и листата на мащерката.
- 2.
Смесват се сметаната и млякото, загряват се, без да кипват, и се овкусяват със сол и пипер. С получената смес се заливат картофите и морковите. Огретенът се завива с алуминиево фолио и се пече 1 час в предварително загрята фурна на 190˚ С.
- 3.
Смесват се трохите, орехите, пармезанът, мащерката и магданозът. Поръсват се върху огретена и той се запича още 20 - 30 мин., или докато се зачерви.