Огретен от цял карфиол
Безспорно добрата комбинация на карфиол и грюер е в основата на успеха на тази лесна за приготвяне и ефектна при сервиране рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 средна глава карфиол
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. оризово или пшенично брашно
- 400 мл прясно мляко
- 150 г настърган грюер или овчи кашкавал
-
сол, пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се почиства от листата. Основата му се срязва на кръст. Пуска се в 2 л вряща подсолена вода да се подвари за 10 мин. Изважда се и се подсушава.
- 2.
Маслото се сгорещява в тиган на умерен огън. Слага се брашното, разбърква се 1 мин. и се налива млякото. Разбърква се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слага се половината от грюера. Разбърква се.
- 3.
Карфиолът се слага в намаслена тавичка. Залива се със соса и се поръсва с останалия грюер. Запича се за 15 мин. във фурната, загрята на 190˚ С.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма