Огретен от червено цвекло
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Необичайното използване на цвеклото в това красиво и вкусно ястие внася добър елемент на изненада, който да завърши цялостното впечатление от рецептата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг червено цвекло
- 1 глава чесън
- 2 стръка мащерка
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 100 мл заквасена сметана
- 200 г овче сирене, натрошено
- за коричката:
- 1 ч. ч. пресни хлебни трохи
- 2 с. л. орехи, едро натрошени
- 50 г пармезан или кашкавал, настърган
-
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Цвеклото се измива добре и се слага в лист фолио заедно с необелената глава чесън, мащерката и зехтина. Увиват се на вързопче и се слагат в загрята фурна на 180˚ С за 1 час или докато омекнат.
- 2.
Изпеченото цвекло се обелва и се настъргва на едро ренде. Печеният чесън се изстисква и смесва със сметаната. Разбърква се с цвеклото и сиренето и се сипва в топлоустойчив съд, намазан с масло.
- 3.
Смесват се трохите, орехите, пармезанът и магданозът и огретенът се запича 40 мин. във фурна, загрята на 190˚ С .
Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари