Карамелизиран крем с дюли
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г дюли, обелени и нарязани на малки кубчета
- 120 г фина кристална захар
- 60 мл лимонов сок
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. ванилена захар
- 4 яйца
- 4 с. л. кафява захар
Начин на приготвяне
- 1.
Дюлите се покриват с вода и се варят на тих огън около 20 мин. или докато омекнат напълно. Отцеждат се и се пасират. За да стане фин кремът, пюрето от дюли може да се претрие през цедка.
- 2.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка с фината захар, солта и лимоновия сок. Смесват се с пюрето от дюли и се слагат на водна баня при непрекъснато разбъркване за около 10 мин., докато кремът се сгъсти леко. Добавя се ванилената захар. Сипва се в плитки купички и се охлажда. Слагат се в хладилника за 3-4 часа, за да изстинат добре.
- 3.
Преди сервиране се поръсват с тънък слой от кафявата захар и се карамелизират с горелка или под силно загрят горен реотан на фурната. Поднасят се веднага.