Начало За нас Реклама Контакти

Нуга халва

Снимка за Нуга халва
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сладостите са неизменна част от празниците и в повечето случаи са чудесен подарък, особено ако са толкова апетитни, колкото тези симпатични халвички.

СъставНеобходими продукти за 25 - 30 броя

  • 350 г глюкоза
  • 750 г фина кристална захар
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
  • 3 белтъка
  • 1 щипка лимонена киселина
  • 50 г пудра захар
  • 300 г ядки – шамфъстък, лешник, орехи, сушени вишни или друг червен кисел сушен плод
  • 1 с. л. нишесте
  • 4 вафлени кори или тънки крекери

Начин на приготвяне

  • 1.

    Глюкозата се смесва със захарта и се слага да ври на много тих огън заедно с канелата и портокаловата кора, докато сместа достигне 140° С или докато започне леко да се карамелизира. Отстранява се канелата.

  • 2.

    Белтъците се разбиват с киселината на твърд сняг. Добавя се пудрата захар, разбиват се още 1 мин. Миксерът се пуска да работи на максимална скорост. Постепенно на тънка струя се налива сладкият сироп. Разбива се още 3-4 мин., докато сместа стане хомогенна. Слагат се ядките.

  • 3.

    Сместа се слага между две вафлени кори или на по-малки порции между крекери или тънки сухари. Охлажда се 15 - 20 мин. и се нарязва на парчета с нож, леко намазан с мазнина. С дебела игла халвите може да се нанижат на канап, за да изглеждат като гирлянд, или пък да се опаковат в красива хартия и панделка. 


Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари