Нуга халва
СъставНеобходими продукти за 25 - 30 броя
- 350 г глюкоза
- 750 г фина кристална захар
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
- 3 белтъка
- 1 щипка лимонена киселина
- 50 г пудра захар
- 300 г ядки – шамфъстък, лешник, орехи, сушени вишни или друг червен кисел сушен плод
- 1 с. л. нишесте
- 4 вафлени кори или тънки крекери
Начин на приготвяне
- 1.
Глюкозата се смесва със захарта и се слага да ври на много тих огън заедно с канелата и портокаловата кора, докато сместа достигне 140° С или докато започне леко да се карамелизира. Отстранява се канелата.
- 2.
Белтъците се разбиват с киселината на твърд сняг. Добавя се пудрата захар, разбиват се още 1 мин. Миксерът се пуска да работи на максимална скорост. Постепенно на тънка струя се налива сладкият сироп. Разбива се още 3-4 мин., докато сместа стане хомогенна. Слагат се ядките.
- 3.
Сместа се слага между две вафлени кори или на по-малки порции между крекери или тънки сухари. Охлажда се 15 - 20 мин. и се нарязва на парчета с нож, леко намазан с мазнина. С дебела игла халвите може да се нанижат на канап, за да изглеждат като гирлянд, или пък да се опаковат в красива хартия и панделка.