Ньоки с рикота и салвия
Ньоките са нежна и хранителна паста, а освен това се приготвят лесно и доста бързо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г рикота или фина извара
- 800 г брашно
- 60 г пармиджано, фино настъргано
- 1 яйце
- 4 листа салвия, ситно нарязани
- за гарниране:
- 100 г масло
- 50 г пармиджано
- 2 листа салвия
-
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тенджера се слагат да заврат 2 л вода с 2 ч. л. сол.
- 2.
В тиган се загряват маслото и салвията за гарниране.
- 3.
Рикотата се смесва с леко разбитите яйца, салвията и черен пипер на вкус. Отгоре се пресява брашното, разбърква се. Накрая се слага пармиджаното. Посолява се на вкус и се разбърква добре.
- 4.
С лъжица се гребва от сместа с рикотата и се пуска в леко врящата вода. Поставят се по 8 - 10 ньоки да се варят наведнъж. Оставят се 5 мин. на тих огън.
- 5.
Отцеждат се и веднага се пускат в тигана със стопеното масло. Без да се разбъркват, се разтръскват, за да се обърнат в маслото. Поръсват се щедро с пармиджано и се сервират веднага.