Начало За нас Реклама Контакти

Никулденски рибник

Снимка за Никулденски рибник
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1  голям шаран
  • 1 ч. ч. орехи
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 връзка магданоз
  • 2 кисели краставички, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. доматено пюре
  •  сол и пипер на вкус
  • за кората:
  • 500 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 250 мл вода
  • 100 г топено масло или мас
  • 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

  2. 2.

    Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

  3. 3.

    През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

  4. 4.

    С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

  5. 5.

    Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

  6. 6.

    Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.


Подходящи типове вина
Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари