Начало За нас Реклама Контакти

Непалски самоса

Снимка за Непалски самоса
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Гунджа Чокхал е собственикът и главният готвач на столичния непалски ресторант Гуркха. Той подкрепя проекта Многообразието е вкусно на Мултикулти колектив и представя кухнята на Непал с тази рецпта за самоса.

СъставНеобходими продукти за 2 - 4 броя

  • за тестото:
  • 200 г брашно - смес от 39% бяло брашно, 39% царевично нишесте, 12% оризово брашно, 6% нахутено брашно, 4% царевично брашно
  •  сол на вкус
  • 1½ с. л. гхи или зехтин
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 40 - 50 мл вода
  • за плънката:
  • 1 с. л. гхи или зехтин
  • 1 глава стар лук, нарязан на ситно
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 2-3 варени картофа, намачкани
  • 30 - 50 г грах, замразен
  • 1 стрък копър, нарязан на ситно
  • 1 стрък магданоз, нарязан на ситно
  • 1 стрък кориандър, нарязан на ситно
  •  шафран на прах
  •  ким, смлян
  •  гарам масала
  •  сол на вкус
  • 80 -100 г натрошени на едро печени ядки без сол - кашу, бадеми, кедрови ядки, по желание

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се разбърква със солта. Добавят се мазнината и киселото мляко и всичко се стрива на трохи. Постепенно се сипва водата и се замесва гладко тесто. Оформя се на топка, намазва се с мазнина и се слага, покрито, в хладилника поне за половин час.

  • 2.

    Маслото или зехтинът за плънката се загрява в тиган. Добавят се лукът, морковите и чесънът се бъркат 3 - 5 мин. После се добавят варените намачкани картофи и грахът и всичко се сотира 10 - 12 мин. Добавят се пресните и сухите подправки, както и сол на вкус. Натрошените ядки се слагат накрая.

  • 3.

    Тестото се изважда от хладилника, преемесва се и се разточва на кръг. Реже се на триъгълници със страни 15 см. Всеки триъгълник се прави на фунийка и се пълни с плънка. Крайчетата на фунийката се затварят добре, като се залепват с вода или с малко жълтък.

  • 4.

    Мазнина се загрява в дълбок съд и самосите се пържат 3 - 5 мин. на висока температура. Когато са готови, се поставят на кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината. Най-вкусни са топли.

Галерия
Подходящи типове вина
Май 2016
Още подобни рецепти
Коментари