Непалски самоса
Гунджа Чокхал е собственикът и главният готвач на столичния непалски ресторант Гуркха. Той подкрепя проекта Многообразието е вкусно на Мултикулти колектив и представя кухнята на Непал с тази рецпта за самоса.
СъставНеобходими продукти за 2 - 4 броя
- за тестото:
- 200 г брашно - смес от 39% бяло брашно, 39% царевично нишесте, 12% оризово брашно, 6% нахутено брашно, 4% царевично брашно
- сол на вкус
- 1½ с. л. гхи или зехтин
- 2 с. л. кисело мляко
- 40 - 50 мл вода
- за плънката:
- 1 с. л. гхи или зехтин
- 1 глава стар лук, нарязан на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 2-3 варени картофа, намачкани
- 30 - 50 г грах, замразен
- 1 стрък копър, нарязан на ситно
- 1 стрък магданоз, нарязан на ситно
- 1 стрък кориандър, нарязан на ситно
- шафран на прах
- ким, смлян
- гарам масала
- сол на вкус
- 80 -100 г натрошени на едро печени ядки без сол - кашу, бадеми, кедрови ядки, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква със солта. Добавят се мазнината и киселото мляко и всичко се стрива на трохи. Постепенно се сипва водата и се замесва гладко тесто. Оформя се на топка, намазва се с мазнина и се слага, покрито, в хладилника поне за половин час.
- 2.
Маслото или зехтинът за плънката се загрява в тиган. Добавят се лукът, морковите и чесънът се бъркат 3 - 5 мин. После се добавят варените намачкани картофи и грахът и всичко се сотира 10 - 12 мин. Добавят се пресните и сухите подправки, както и сол на вкус. Натрошените ядки се слагат накрая.
- 3.
Тестото се изважда от хладилника, преемесва се и се разточва на кръг. Реже се на триъгълници със страни 15 см. Всеки триъгълник се прави на фунийка и се пълни с плънка. Крайчетата на фунийката се затварят добре, като се залепват с вода или с малко жълтък.
- 4.
Мазнина се загрява в дълбок съд и самосите се пържат 3 - 5 мин. на висока температура. Когато са готови, се поставят на кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината. Най-вкусни са топли.