Начало За нас Реклама Контакти

Нахутени кюфтенца със сушени домати и орехи

Снимка за Нахутени кюфтенца със сушени домати и орехи
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Дори и да напомнят на фалафел, тези нахутени кюфтенца са няколко средиземноморски идеи напред от предполагаемия им оригинал. Рецептата е на Здравка Кокалова от кулинарния блог I Love Our Dreams.

СъставНеобходими продукти за 10 - 12 броя

  1. 1 ч. ч. нахут, накиснат във вода, или ½ ч. ч. сух
  2. ½ ч. ч. сушени домати
  3. 1 ч. ч. орехи
  4. 1 глава лук
  5. 2 скилидки чесън
  6.  черен пипер
  7.  сол
  8.  зехтин
  9. 1 ч. л. кимион
  10.  червен лют пипер, по желание
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Нахутът се сварява до пълното му омекване. Почиства се от люспите, за да станат кюфтенцата по-меки и крехки. Доматите се попарват с гореща вода и се изцеждат. Нахутът се поставя в чопър или блендер. Към него се прибавят доматите с малко сол и зехтин. Сместа се пасира до разпадането на нахутените зърна, не е задължително доматите да са напълно смлени, дори точно обратното. Сместа се изсипва в купа.

  2. 2.

    В чопъра се поставя половината орехи заедно с наситнения лук, чесъна, зехтин и останалите подправки. Пуска се на пулсации само няколко пъти. Сместа не трябва да е много груба, нито много гладка, средно положение. Прибавя се към нахута и доматите. Разбърква се всичко заедно и се подправя с още подправки, ако е необходимо.

  3. 3.

    Сместа се разделя на топченца и се оформят сплеснати кюфтенца. Запичат се без мазнина в грил-тиган или тиган с керамично покритие. Може да се приготвят и във фурната или на скара.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари