Нахутени кюфтенца със сушени домати и орехи
Дори и да напомнят на фалафел, тези нахутени кюфтенца са няколко средиземноморски идеи напред от предполагаемия им оригинал. Рецептата е на Здравка Кокалова от кулинарния блог I Love Our Dreams.
СъставНеобходими продукти за 10 - 12 броя
- 1 ч. ч. нахут, накиснат във вода, или ½ ч. ч. сух
- ½ ч. ч. сушени домати
- 1 ч. ч. орехи
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- черен пипер
- сол
- зехтин
- 1 ч. л. кимион
-
червен лют пипер, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се сварява до пълното му омекване. Почиства се от люспите, за да станат кюфтенцата по-меки и крехки. Доматите се попарват с гореща вода и се изцеждат. Нахутът се поставя в чопър или блендер. Към него се прибавят доматите с малко сол и зехтин. Сместа се пасира до разпадането на нахутените зърна, не е задължително доматите да са напълно смлени, дори точно обратното. Сместа се изсипва в купа.
- 2.
В чопъра се поставя половината орехи заедно с наситнения лук, чесъна, зехтин и останалите подправки. Пуска се на пулсации само няколко пъти. Сместа не трябва да е много груба, нито много гладка, средно положение. Прибавя се към нахута и доматите. Разбърква се всичко заедно и се подправя с още подправки, ако е необходимо.
- 3.
Сместа се разделя на топченца и се оформят сплеснати кюфтенца. Запичат се без мазнина в грил-тиган или тиган с керамично покритие. Може да се приготвят и във фурната или на скара.