Нахут с леща, ориз и карамелизиран лук
И трите основни съставки на ястието понасят добре характерния „грим“ на ориенталските подправки, а карамелизираният лук е модният „аксесоар“, който допълва и балансира цялостното впечатление от това интересно постно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 1 ч. ч. леща, кафява или зелена
- 125 мл зехтин
- 1 ч. л. кимион на зърна
- ½ ч. л. черен пипер
- 3 глави червен лук, тънко нарязани
- ¾ ч. ч. ориз басмати
- ½ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. едро смлян лют пипер
- 1 ч. л. куркума
- 1 пръчка канела на пръчици
- 2 с. л. запечени кедрови ядки
- лимонов сок на вкус
- хималайска сол
-
кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива, покрива се с 2,5 см студена вода, слага се да заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато стане крехка, но не разварена. Отцежда се.
- 2.
Зехтинът се загрява в тиган и се слагат черният пипер и кимионът на зърна за няколко секунди. Когато станат ароматни, се прибавя лукът и се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се карамелизира. Отделя се половината от лука за гарниране.
- 3.
Прибавят се смленият кимион, лютият пипер, куркумата и канелата. Разбъркват се минута.
- 4.
Слага се оризът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се лещата, нахутът, 1½ ч. ч. вода и 1½ ч. л. морска сол. Вари се на тих огън 10 мин. Оставя се похлупено, след като се изключи огънят, за 5 мин. Подправя се със сол, пипер, лимонов сок и се поднася с ядките, запазения карамелизиран лук и лъжица кисело мляко.