Начало За нас Реклама Контакти

Нахут с леща, ориз и карамелизиран лук

Снимка за Нахут с леща, ориз и карамелизиран лук
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

И трите основни съставки на ястието понасят добре характерния „грим“ на ориенталските подправки, а карамелизираният лук е модният „аксесоар“, който допълва и балансира цялостното впечатление от това интересно постно ястие.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. сварен нахут
  • 1 ч. ч. леща, кафява или зелена
  • 125 мл зехтин
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • ½ ч. л. черен пипер 
  • 3 глави червен лук, тънко нарязани
  • ¾ ч. ч. ориз басмати
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. едро смлян лют пипер
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 пръчка канела на пръчици 
  • 2 с. л. запечени кедрови ядки
  •  лимонов сок на вкус
  •  хималайска сол
  •  кисело мляко за сервиране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лещата се измива, покрива се с 2,5 см студена вода, слага се да заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато стане крехка, но не разварена. Отцежда се.

  • 2.

    Зехтинът се загрява в тиган и се слагат черният пипер и кимионът на зърна за няколко секунди. Когато станат ароматни, се прибавя лукът и се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се карамелизира. Отделя се половината от лука за гарниране.

  • 3.

    Прибавят се смленият кимион, лютият пипер, куркумата и канелата. Разбъркват се минута.

  • 4.

    Слага се оризът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се лещата, нахутът, 1½ ч. ч. вода и 1½ ч. л. морска сол. Вари се на тих огън 10 мин. Оставя се похлупено, след като се изключи огънят, за 5 мин. Подправя се със сол, пипер, лимонов сок и се поднася с ядките, запазения карамелизиран лук и лъжица кисело мляко.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари