Нахут с чорисо
Нахутът и пикантният колбас чорисо често се срещат на испанските маси, а в нашия вариант обитават вътрешността на запечена хрупкава питка.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 кръгъл хляб за сервиране, по желание
- 3 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, нарязани на тънки кръгчета
- 1 люта зелена чушка, ситно нарязана
- 1 глава червен лук, ситно нарязана
- 200 г чорисо или петрохан, нарязани на кубчета
- 3 домата, обелени и ситно нарязани
- 400 г сварен нахут
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън за хляба
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
На хляба се отрязва капаче и средата се издълбава. Намазва се с 1 с. л. зехтин и се запича 10 мин. във фурна, загрята на 180° С, докато леко се зачерви. Още топла, “купата” се натрива с разрязана на две скилидка чесън.
- 2.
Останалият зехтин се загрява и в него се слагат чесънът, чушката и лукът. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавя се чорисото, разбърква се, докато стане ароматно. Слагат се доматите и се разбъркват 4-5 мин.
- 3.
Прибавят се нахутът, солта и пиперът и всичко се оставя да поври 10 мин. Поднася се в питката, поръсена с магданоза.