Мусака с агнешко и леща
Мусаките могат да са най-различни и за тях няма табу, което да изключва скромната леща, стига да е апетитно покрита със запечена заливка.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 1 ч. ч. кафява леща
- 2 с. л. зехтин или олио
- 2 връзки пресен лук, нарязани
- 2 моркова, нарязани на кубчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 500 г агнешко или телешко месо, ситно скълцано или смляно
- 150 мл бяло вино или сух вермут
- 300 мл зеленчуков бульон
- 4 средни сварени картофа, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка или ½ ч. л. сушена
- 1 ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. счукани семена от резене, по желание
- 3 с. л. мента, нарязана
- сол и черен пипер на вкус
- за заливката:
- 500 г кисело мляко
- 3 яйца
- 100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива, залива се с 3 ч. ч. студена вода и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри, докато се абсорбира водата и лещата омекне, без да се разварява.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, морковите и целината. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Добавя се месото, огънят се засилва, разбърква се, докато остане на мазнина и леко започне да се зачервява. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Слагат се лещата, картофите, мащерката, риганът, семената от резене, сол и пипер на вкус. Добавят се бульонът и ментата. Всичко се сипва в тавичка и се слага във фурна, загрята на 200° С да се запече, докато се изпари бульонът и остане почти само на мазнина. Мусаката трябва да остане сочна.
- 3.
Яйцата се разбиват с млякото. Добавя се кашкавалът и се залива мусаката. Пече се, докато се зачерви. Оставя се леко да се охлади и се сервира.