Мусака с агнешко и булгур
Комбинирането на булгур, зеленчуци и агнешко месо под класическа българска заливка за мусака няма начин да не доведе до безспорно вкусен резултат.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 2 с. л. олио
- 2 връзки пресен лук, ситно нарязан
- 1 резен целина, ситно нарязанa
- 2 моркова, ситно нарязани
- 400 г смляно агнешко месо
- 1 ч. л. червен пипер
- 50 мл червено вино
- 1 ч. ч. домати, ситно нарязани или от консерва
- 1 ч. л. шарен пипер, смлян
- ½ ч. л. кимион, смлян
- 1 ч. л. чубрица
- ½ ч. л. джоджен
- 2 ч. ч. зеленчуков или месен бульон
- 1 ч. ч. средно едър булгур
- сол на вкус
- за заливката:
- 3 яйца
- 200 г кисело мляко
-
100 г настърган кашкавал, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се измива в цедка под течаща вода. Отцежда се добре.
- 2.
Олиото се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се червеният пипер и месото. Разбърква се на силен огън с тел за разбиване, за да стане на дребни парченца. Щом се изпари водата, се сипва виното. Разбърква се, докато се изпари отново. Добавят се доматите, пиперът, кимионът, чубрицата, джодженът, бульонът и булгурът.
- 3.
Всичко се сипва в тавичка и се запича на 180° С, докато се изпари течността.
- 4.
Разбиват се яйцата с млякото и се добавя кашкавалът. Залива се мусаката и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.