Мусака по странджански
Странджанските гозби имат забележимо близкоизточно влияние, което в тази рецепта се изразява в използването на ориз или булгур в съчетание с месо.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 3 с. л. олио
- 1 връзка пресен лук, едро нарязан
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 едър домат, ситно нарязан
- 300 г ситно накълцано или едро смляно агнешко или телешко месо
- ½ ч. ч. ориз или булгур
- 4 малки тиквички, нарязани на кръгчета
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 с. л. магданоз
- 1 ч. л. чубрица
- 1 ч. л. джоджен
- сол и пипер на вкус
- за заливката:
- 2 яйца
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 с. л. препечено брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковът. Разбъркват се, докато лукът леко се зачерви. Слага се месото, разбърква се 10 мин. на умерен огън. Добавят се оризът, тиквичките, копърът, магданозът, чубрицата, джодженът и доматът. Подправя се със сол на вкус. Налива се 1 ч. ч. гореща вода.
- 2.
Мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и оризът се свари.
- 3.
За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.