Мусака
Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, ситно нарязан
- 1 резен целина, ситно нарязан
- 1 с. л. червен пипер
- 500 г кайма
- 1 кг картофи
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 ч. ч. вода
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. чубрица
- 1 щипка кимион
- сол на вкус
- за заливката:
- 3 яйца
- 400 г кисело мляко
-
200 г едро настърган кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с. л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червеният пипер и картофите.
- 2.
Разбъркват се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200° С да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите по повърхността се зачервят.
- 3.
Разбиват се заедно яйцата с киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.