Мус от шунка и хрупкаво прошуто
Много от мусовете са прекалено лесни за приготвяне, за да бъдат пренебрегвани. Елегантно и богато сервирани, те са чудесни за парти, но спокойно може да им се насладите и на закуска
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 домата
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 1 с. л. ситно нарязан босилек или магданоз
- 1 топка моцарела
- 200 г шунка, ситно нарязана
- 100 г заквасена сметана
- 100 г сметана 35%
- 4 резена прошуто
- ½ франзела
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки кубчета. Разбъркват се със зехтина, балсамовия оцет, босилека и малко сол. Слагат се на дъното на чаши.
- 2.
Моцарелата се нарязва на кубчета и се слага върху доматите.
- 3.
Шунката се пасира със заквасената сметана. Добавя се разбитата течна сметана. Подправя се със сол и пипер на вкус и се шприцова върху моцарелата.
- 4.
Франзелата се замразява за 2 часа и се нарязва на много тънки резени. Запичат се до златисто.
- 5.
Прошутото се слага в микровълновата фурна на средна мощност за 1-2 мин., докато се изсуши и стане хрупкаво.
- 6.
Мусът се поднася с хрупкавото прошуто и резенче франзела.