Мус от пилешки дробчета с розе
Финият мус е необоримо доказателство, че и най-изисканите ястия може да се приготвят от съвсем обикновени и достъпни съставки, като пилешките дробчета в случая. Нежен, ароматен и изключително вкусен, мусът ще е звезда на всяка тържествена трапеза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г пилешки дробчета
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 200 г меко масло
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. лук, ситно нарязан
- 3 стръка мащерка
- 1 с. л. коняк
- 2 с. л. соев сос
- черен пипер на вкус
- за желето:
- 1 ч. л. желатин
- 1 ч. ч. розе
- 2 ч. л. захар
- зърна от нар, по желание
- 2 стръка мащерка
- 10 филии хляб, нарязани на триъгълници
-
2 с. л. масло за хляба
Начин на приготвяне
- 1.
Дробчетата се почистват добре от всички жилки. Заливат се с половината от прясното мляко и се оставят да постоят в хладилника 2-3 часа, за да се облагороди вкусът им. Отцеждат се и се заливат с останалото прясно мляко. Оставят се да престоят на хладно още 5-6 часа. Отцеждат се и се подсушават.
- 2.
Лукът и мащерката се слагат в загретия зехтин и се разбъркват на умерен огън, докато лукът омекне добре. Добавят се подсушените дробчета и се разбъркват на умерен огън 3-4 мин. Обръщат се само веднъж. Отвътре трябва да останат леко розови.
- 3.
Наливат се конякът и соевият сос. Когато течността почти изври, се отстранява от огъня. Мащерката се маха.
- 4.
Сместа се пасира гладко. Когато се охлади до стайна температура, се прибавя мекото масло при непрекъснато разбъркване.
- 5.
Сместа се прекарва през цедка, като се претрива с шпатула. Сипва се в прозрачни чаши. Охлажда се.
- 6.
За желето желатинът се накисва в 1 с. л. студена вода. Виното се загрява със захарта и мащерката. Оставя се да поври 3-4 мин. Дръпва се от огъня. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Прецежда се и се охлажда до полужелиране.
- 7.
Мусовете се покриват със семената от нар и се заливат с желето. Охлаждат се.
- 8.
Хлебчетата леко се намазват с масло и се запичат, докато се зачервят. Поднасят се, намазани с муса и чаша розе.