Мус от гъши дроб с ябълков чипс
С това изискано парти предложение във френски стил можете да отбележите подобаващо всеки празник. В него ненадминатите вкусови качества на финия мус от гъши дроб се подчертават от хрупкав, приятно сладък ябълков чипс.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 200 г гъши дроб
- 3 с.л. коняк
- 100 г меко краве масло
- сол на вкус
- пипер на вкус
- 10 филии бял хляб
- 2 с. л. краве масло за хляба
- 1 краставица, нарязана на кръгчета
- за ябълковия чипс:
- 1 зелена ябълка грени смит, почистена
- 100 мл вода
- 100 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките за чипса се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата се слага да заври със захарта за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп 20 мин. Отцеждат се и се слагат да се пекат върху хартия за печене около 2 часа на 100°С.
- 2.
Дробът се нарязва на филии с дебелина 1 см и се слага да се запече без мазнина на умерена температура в горещ тиган с незалепващо покритие за 1-2 мин. от всяка страна. След това се охлажда.
- 3.
Парчетата се пасират с пасатор, добавят се виното и мекото масло и се подправя със сол и шарен пипер. Мусът се оставя покрит с фолио в хладилника поне 2 часа.
- 4.
Кората на филиите се изрязва и се нарязват на триъгълници. Намазват се от двете страни с разтопено масло и се запичат леко на грил-тиган от двете страни.
- 5.
Хлебчетата се гарнират с резен краставица, шприцоват се с муса и се украсяват с чипса.